Selasa, 5 Julai 2011

Yang Bijaksana & Cepat Faham Sudah 1 Tahun Usianya

Mereka Ingin Padamkan Cahaya Lilin Itu

Dunia ini pantas sekali putarannya...
Hari ini dah jadi semalam..
Kelmarin dah jadi dahulu..
Akan datang bakal jadi besok..

Pejam celik pejam celik..
tak sedar pun si kecil itu sudah menginjak 1 tahun..
pewaris yang bakal merobah dunia sudah tiba..

Teruja Potong Kek Buat Pertama Kali


hanya menanti waktu yang telah ditetapkan untuk melempar buah bicara nya..
menanti waktu untuk mengatur langkah maju ke hadapan..
menanti waktu untuk barisan putih bersih memecah ketumpulan si merah jambu..

selamat hari lahir yang pertama putera ku Aydeen Thaqeef..

Sabtu, 2 Julai 2011

Si Halus Semut Merah berdepan dengan Gajah Supersize

"Aku orang kecil,
Engkau orang besar,
Engkau ibarat gajah,
Aku hanya semut merah"

Petikan lagu Meggi Z - Aku Semut Merah
Musik retro dari Indonesia.

Ini lagu dangdut. Kawan lama saya tidak suka lagu dangdut.
Kalau dilihat dari lirik lagu berkenaan, ia menceritakan tentang
percintaan yang berbeza darjat. Umpama kisah dalam filem
P.Ramlee - Ibu Mertuaku atau Penarik Becha.

Kita lihat pula potongan ayat suci Al-Quranul Kariim;

An Naml ayat 18. "Hingga apabila mereka sampai di lembah semut berkatalah seekor semut: Hai semut-semut, masuklah ke dalam sarang-sarangmu, agar kamu tidak diinjak oleh Sulaiman dan tentaranya, sedangkan mereka tidak menyadari"

Mereka yang dikisahkan dalam ayat itu ialah seGerombolan tentera Kerajaan Raja Sulaiman.
Pada ketika itu dalam perjalanan menuju ke Kawasan Kekuasaan Puteri Balqis. Apabila terlihat
oleh semut-semut itu, mereka cepat-cepat bertindak menyembunyikan diri sedang mereka tiada
mengetahui bahawa Raja Sulaiman memahami bahasa semut.

Ada apa dengan semut? Ada pelajaran yang Allah nak beri pada manusia. Kerana tidak diciptakan tiap sesuatu
olehNya sia-sia. Semut bersatu-padu, bergotong-royong, beramai-ramai, membela permaisuri & koloni nya, rajin bekerja, punya deria yang tajam tak boleh nampak gula berkecah. Kecil pada fizikal, tapi jika dinisbahkan dengan saiz manusia, seekor semut mampu mengangkat sebij van. Kalau diumpamakan sebutir gula yang diangkat dengan sebiji van.

Semut yang kecil nampak lemah pada mata sang gajah, tapi hakikatnya 2 orang yang bersatu dan sabar adalah jauh lebih hebat dari 10 orang gagah yang berpecah-belah. Nak tahu apa maksud nya? Boleh tilik dan perhati sekitar anda, mana yang semut dan mana satu si gajah.

 

Khamis, 16 Jun 2011

Rumah Kata Pergi Kubur Kata Come As You Are

Beli rumah baru atau second bukan macam beli kereta okey. Apatah lagi membeli basikal. Jadi anda yang ingin menjual dan yang ingin membeli perlu membuat research sedalam-dalamnya tentang perkara ini - Membeli Rumah atau Hartanah. Silap haribulan boleh jadi Menang Sorak, Kampung Tergadai (Rujuk Filem Nujum Pak Belalang - babak berlawan teka-teki), eh.. ada kaitan ke?


Nampak je buruk, harga nya macam drakula hisap darah!




Antara perkara mustahak yang anda perlu ambilkira:
-Kedudukan kewangan simpanan peribadi yang cukup.
-Tempoh yang agak lama untuk proses dari booking hinggalah dah masuk ke rumah sendiri.
-Pengetahuan tentang selok belok jual-beli rumah dan prosedur nya.
-Dokumen² yang perlu didapatkan.
-Baca betul² bila tandatangan dan menyerah wang.
-Institusi kewangan yang mempunyai pakej terbaek.
-Pemaju yang berkaliber dan berprestasi tinggi.
-Ejen Hartanah yang boleh dipercayai.
-Peguam yang pantas bertindak.
-Penjual yang memahami dan bertimbangrasa.


Tiba-tiba pulak dia keluar warna putih, missoru betul!




Paling penting sekali, walau pun anda ada simpanan EPF, jangan sangka wang simpanan itu boleh diperolehi dengan mudah untuk bayaran wang muka beli rumah. Bak kata Ahlil Nujum, "Kalau tak dipecahkan ruyung, manakan dapat sagu nya". Anda kena hentak ruyung tu kasi pecah.


Oh, btw ada 1 rumah yang mudah untuk dibeli, bumbungnya 1, tiangnya dua batang, dalam nya 7kaki, lebarnya 3kaki. Anytime, anywhere, anyhow, anybody boleh masuk. Takdehal punya. Tapi ready tak ready je lah 'barang' nak bawak masuk nya. Kalau tak ready pun susah juga nak beli sebenar nya. Maksud nya boleh je dapat tapi bila dah masuk, sendiri mau hingat. Huhu T_T

Selasa, 24 Mei 2011

Stesyen Kerja Berjasa Rehat Sebentar Bersama Kit Kat

Time ni lah kalu anda nak lepaking bersama kit-kat sambil bersila atas kerusi pejabat setelah bertungkus lumus memburuhkan diri di depan pc.

Bila pc anda kejung tanpa menunjukkan tanda-tanda mahu bertindakbalas.

Bila tekan-tekan papan kekunci,pintu masih tak terbuka.

Bila user name di task manager langsung tak muncul untuk sistem bekerja dengan lancar.

Nasib baik teknologi j20i aku tak menghampakan sangat, sebab masih bisa bertrolling dengan wifi yang ada.

Moral nya, jangan panik kalau pc hang, hidupkan wifi guna gajet yang ada,buat lah macam bz gak sama seperti sediakala. LOL!

Isnin, 23 Mei 2011

The Letterheads - Selamatkan Sungai Hijau Bumi Tuhan

video


The Letterheads - Selamatkan Sungai Hijau Bumi Tuhan

Pejamkan matamu untukku
Dengarlah dunia berkata-kata
Usah kau ragu di sini tempatmu
Walau berubah di mata kita tetap indah
Selagi kau masih percaya

Ketawa kecewa terpisah
Jalan yang lurus kian berhalang
Adakah semua ini yang ku inginkan
Ataupun hanya mengejar dunia semata-mata
Ku harap ku masih percaya

Sekali ku memandang kehijauan saujana mata
Semusim yang benderang hati riang nikmatnya tuhan
Kita belalah bersama-sama
Kita jagalah harmoninya

Damai terperi kicau bernyanyi
Burung berkicauan riang terbang
Ombak menghempas pantai menanti
Indah biru laut ini pasti

Salam diberi insan di bumi
Itu nikmat hari hari ini
Tegur dan sapa senyum ketawa
Itu tanda kita riang
Abadikan keindahan ini

Biarkan berlabuh tirai kisah semalam
Yang indah itu ada padamu
Dengan setiap impian dan harapan

Selamat malam
Tidurlah sayangku
Siangkan tiba bercahaya
Bermula baru semua untukmu

Selamat malam
Tidurlah sayangku
Siangkan tiba bercahaya
Bermula baru semua untukmu

Jumaat, 20 Mei 2011

Suasana Sejuk Bilik Mayat Tak Mampu Menipu Sejuknya Suhu Bilik Sawancara

Ada 2 berita disiarkanNya dalam tempoh 24jam;

1st-Kelam kelibutnya seorang kerani cabuk membuat persiapan untuk menghadapi temuduga perubahan jawatan.

2nd- tergamam mendapat khabar buruk,saudara atau kaum keluarga yang terlibat dalam kemalangan maut.

Situasi begini jarang-jarang berlaku tapi anda perlu berlaku adil & tenang seperti tenangnya air sungai pahang yang acapkali menagih korban jiwa.

Siapa sangka, sungai gombak dan sungai klang bila bertemu menjadi kuala yang penuh palit lumpur dan harta qarun..

Khamis, 19 Mei 2011

Sesi Sawancara Tahap Beku

Temuduga?

Ya betol! Satu situasi di mana anda disoal siasat untuk membenarkan sesuatu tampuk jawatan berada dalam tangan.

Nervous & sejuk bukan?

Itu kalu mintak kerja kat tempat yg anda tak pernah masuk & tak pernah tau environment kerja nya.
Camne dengan temuduga naik pangkat or naik gaji? Sama je kot. Beza nya, of course la tempat tu kita dah tau kondisi dia plus minus dapat la jawab dengan penuh bergaya.

Tapi awas, jangan over confident. Sebab bila dah over confident boleh membawa kepada over acting. Paling hina, diorang mungkin akan kata

"eleh, act je lebih mamat neh, cube buat tengok"

So selamat berjaya kepada calun2 yg akan ditemuduga, wether di alam nyata atau pun fana.

Huhu. Seram sejuk la plak..

Rabu, 18 Mei 2011

Teknologi hijau di hujung kuku

berat & menarik setakat ni. Itu pernyataan ringkas untuk selular baru aku. Oleh kerna connection wifi terdapat dalam feature nye, maka dapat la aku post sumthing secare terus dari selular j20i bertema kan mesra alam (hati hijau) ini. tapi nak tengok gak la output dia camne, kena space dia 2-3 jengkal, jenuh gak la nak scroll down. huhu, ujian 1,2,3..cekidout..

Isnin, 28 Februari 2011

Hantu Kak Limah Balik Rumah - Raw Sketches



Raw sketches Hantu Kak Limah Balik Rumah.
1st of all, two thumbs up untuk citer ber genre komedi seram malaya abad ini,
hasil buah tangan Mamat Khalid - sutradara tersohor dari Perak.
sesuai untuk kalian yang dahaga kan lawak - lawak sinikal nakal ala² Scary Movie,
plot² yang di luar kotak ala² Spongebob Squarepants dan
idea² cegampang ala² Stephen Chow.

Antara dialog² yang mencuit usus :
-"Cer citer, cer citer"
-"Kite bakor jer"
-"Solei - Solei, So lei lei"
-"Ini Hantu Nang Nak!"
-"Aku ini orang Indonesia"


Haihh, lawak giless. Kui kui kui :D

Rabu, 23 Februari 2011

Black Tiger versi Mignolaism

Tangan dah keras. Aku pun tak tau figura ni tengah nak bagi tumbukan padu maut ke tengah melompat sebagai johan.

watak harimau hitam yang dilukis gaya hellboy ditambah teknik sapuan berus digital bersahaja. asikk!