Jumaat, 8 Disember 2017

December Summary of 2017

Betul punya berlumut blog ni awal january last update , baru la ni nak menaip semula . kejadah apakah ini .

Baru balik bawa family ke Bayou Lagoon Melaka untuk ke-2 kali nya 3-5 December 2017. Sebelum ni follow trip office mem, kali ni dengan family belah mem. Suasana ok, menarik untuk mereka yang inginkan percutian santai dengan kos bajet yang berpatutan. Anak-anak pun seronok bermain air, panjat gelongsor air tak hengat dunia. Dengan misi menapau makan ala-ala mission impossible pong ada, dengan kerjasama erat Biras dan Pak Metua. Haha

29 Nov 2017 haritu hantar barang adtec jerantut dengan bos hafiz. Tapi misi tak selesai sebab tak dapat nak buat training. Aku pong pening melayan mendalah ni , benda simple tapi jadi rumit sebab kan miskomunikasi. Bersambung ke depan sekali dengan hantar barang ke ilp labuan la pulak.

22 Nov 2017 bawak Muneer pi pediatrik HKL, doktor bagi kata-kata semangat biasanya belum sampai 2 tahun akan turun, kalau tak turun juga baru ler pi ke next step untuk turunkan. Hope turun ler sendiri naturally.

23 Nov 2017 TM Aydeen dapat naik pentas amik sijil sempena peningkatan prestasi cemerlang tahun 1A. sekarang dah takde sistem nombor 1,2,3. Baguihla dok ada.

24 - 26 Oktober 2017 haritu Summit buat training MoCap sementara orang Vicon datang, aaron namanya. dari MJIT KL ke UPSI, then UiTM Shah Alam. 26 tu visit perkeso melaka aku tak follow. Ada ura-ura mengarahkan aku ke UK tahun depan untuk belajar animation MoCap guna Vicon Blade. Entahler kome, otak dah karat, nak buat balik animation, last dulu masa kerja inspedia, ada la buat clean-up animation tu pong tahan sebulan. Tengok nanti camne rezki yang turun.

21 Oktober 2017, last hantar TM Aydeen belajar komik dengan Saiful Nang Academy. Ok la, boleh la dia dapat basic. Minat ke arah tu belum nampak sangat. Dia lebih suka tengok kartun dan baca komik daripada menghasilkan. Ke depan belum tau lagi. At least tahu lah cara nak buat kotak jalan cerita tu, heheh. Macam aku dulu memang tiru betul-betul dari komik, takde pergi kelas pong.

Menjelang tahun baru 2018. Go for it!


Minggu ke-4 , Bulan January 2017 - Minggu bersama Keluarga Tercinta

(Backdated Post oleh kerna problem line January 2017 yang lalu)

Yesza , kita hidup perlukan teman. Daripada seorang teman tu lah yang mencambahkan kekeluargaan. Pehhh.

Isnin - 23 January 2017
Balik dari Langkawi ngam2 sampai mem dah siap nak hantar bebudak ke school taska. So aku pong berehat la seharian setelah diberi chance oleh mem untuk berehat. Petang aku amik TM Aydeen, musim hujan sekarang. Apa da hal, baju kalis peluru ada (Baju GiVi).

Selasa - 24 January 2017
Aaaa , inilah harinya. Hari yang agak rushing jugak bagi aku. Pagi mintak mem print IC colour untuk hal achievers. Sekali lupa IC aku kena copy baru, sebab yang tu versi lama. Haha. Bedallah, alamat & butir2 sama, gambar je dah matured sikit laa. Kat MGN edit sikit Biz Card , buat sesimple boleh, tema colour macam FB, logo macam Volkswagen - Das Auto. Haha. 

Setel je, pegi hantar air kat TM Aydeen, kesian pulak makan takde air, lupa nak bagi. Terus shoot ke kedai gambar, update pic pasport. Nampak tua dah muka aku. Haha. 8 keping RM15, dulu RM10, mak aih.

Hujan masih renyai, kalo tak pakai raincoat, boleh lencun juga la. Terus shoot ke BSN BBS, penuhhh. Jangan tunggu, terus ke BSN Batu Caves, Alhamdulillah takde orang. Tapi nak bil api pulak dah, sebab alamat IC Johor. Ichiban. Patah balik amik bil, bila datang balik, no giliran aku tadi tak gerak, hahah. Setel je BSN aku terus shoot SSM UTC Pudu Sentral.

Berpeluh gak cari SSM kat UTC Pudu, aku pi tingkat 2, tak perasan kat lif tu dia tulih dah pindah ke G Floor. Harem. Ok , setel update nama company Moglo Ventures menggantikan Moderaksi Global Network yang dah mati 2 tahun lepas. Ni achievers punya hal, kalo dak memang tak tau bila nak renew SSM, Haha.

Ingat boleh siap cepat, kena tunggu proses sejam. Sementara tunggu tu aku terus print Biz Card yang dah design tadi, cantekkk, kedai tepi SSM tu boleh bikin. Dia cakap 30 minit je, tapi tak sampai 5 minit, setelll. So, dapat menjimatkan masa dan wang ringgit, sebab plan asal nak pi KL Sentral, mujur kat situ ada. Entah2 kat Batu Caves pun ada ye dak. Haha

Balik terus amik kete nak pickup mem nak hantar mak pak adik aku pi umrah. Alhamdulillah rezeki diorang. 415pm dari opis mem, terus ke KLIA ikut waze bawak jalan lalu DUKE - ELITE , dalam 530pm sampai. Sikit lagi nak terlepas, diorang dah nak masuk departure hall 545pm. Rushing gila. Tapi aku tenang je la, kalo terlepas apa boleh buat. Tapi Allah bagi jalan, alhamdulillah dapat jumpa, peluk cium mak aku. Nampak ceria wajah dia nak pi Mekah. Abah aku, lepas salam peluk aku, terus dia masuk kat boarding pass tu, betul nye excited. Hahah.

Setel semua, aku bawak pulak Raof, Azizi , Rozaini & family balik Selayang. Sebab besok ada book hotel di PD. Diorang kena follow aku pi Bangi, nak hantar submission dokumen achievers. Sampai kat tol SILK Kajang tu diorang terlajak pi bukit kajang pulak dah, takpe, aku suggest diorang search je gmaps atau waze terus ke rumah aku. Kang nak mencari-cari nak konvoi mau sesat-masat lagi. Hahah. Sampai BBS si Azizi dan Iskandar memang dah carpool dengan kitorang, so dapatlah pekena nasi lemak kukus stadium sesuap dua.

Very the rushing day :D

Rabu - 25 January 2017
Oleh kerna nak tunggu TM Aydeen balik sekolah petang, aku suruh diorang gerak dulu ke PD. Biar diorang enjoy dulu momen di PD. Kitorang menyusul kemudian, sampai dalam pukul 930pm. Check in hotel Lexis PD. Terus keluar makan kat kedai tom yam tepi Lexis tu. Harga, agak mahal. Makan ikan siakap 3 rasa, telur dadar, tomyam, sotong cili, kailan ikan masin , air tembikai untuk 6 orang RM100. Mujur sedap. Hotel aku dapat bilik yang agak hampeh. Sebab air panas takde. Bilik air kat pintu masuk, dan pintu jamban dan bathroom xde kunci. Tapi tidur selesa la. Boleh tidurla, dah penat.

Khamis - 26 January 2017
Pagi-pagi bawak bebudak main kolam swimming pool. Seronok diorang. Walaupun sejuk pagi, bertahan jek main kolam, padahal kat rumah takut mandi pagi. Especially TM Aydeen. Kakak Nea dah menggigil2, tapi tetap nak main air. Mujur ada playground tepi tu, dapatla pujuk dia keluar. Bukan apa, takut kene frost. Haha. Sementara tu sempat la aku praktis renang lagi, free je takyah bayar. Kolam pun tak dalam, 4kaki je. Breathing aku belum cantik lagi.

Setel je, terus check-out hotel. Destinasi seterusnya, kitorang pegi 3D Art Gallery Upside Down kat Teluk Kemang , PD. Tengok kat blog rm15 Dewasa, rm10 Kanak2 bawah 90cm. Sampai situ Dewasa RM20, Kanak2 rm15. Cepat betui naik rege. Kat dalam enjoy la bergambar, sapa jenis kaki bergambar dengan teknik kreatif pasti suka.

Singgah solat sat masjid kariah telok kemang. Travel Charger pulak buat hal. Terpaksa tumpang masjid mengecas. Setel je terus singgah Pantai Teluk Kemang. Bagi anak-anak main pasir bereksplorasi. Dah agak petang sikit kitorang pong beransur. Satu ke KL, satu ke Johor.

Malam ada meeting Summit Features pulak kat Subang Airport. Back to work!

Ahad, 29 Januari 2017

Minggu ke-3 January 2017 Adventure Time

Ok , minggu ke-3 , bulan January 2017 memang minggu yang sangat adventurous.
Sebab ape.
Sebab aku berjalan selatan utara.

Isnin - 16 Jan 2017
Pi check-up baby Muneer , ingat dah awal , rupanya ada yang lagi awal. Dapat no 3 , nampak macam awal tapi tidak sebenarnya. Pehni mem kena amik halfday tak boleh timeslip. Sampai opis mem pong lewat, sebab jemm & hujan. Naik moto pong lambat, apa lagi yang dengan kete. Huhu. Patutnya nak setel hal achievers , tapi ada dokumentasi yang belum setel. So lek lek lu, setel keje cam bese.

Selasa - 17 Jan 2017
Harini sambut besday Zeynea awal dua hari. Sebab aku outstation 5 hari. Kang kesian pulak sambut besday abi takde. Huhu. Beginilah cara hidup seorang musafir. Kakak Nea dah masuk 3 tahun. Semakin demok & bam bam sebab dia kuat makan. Haha

Rabu - 18 Jan 2017
Pi UTEM Melaka harini dengan Bos Lan , Bos Apis & Azman. Helmy Ryzal datang kemudian. Dok kat hotel Pines Melaka. Cantik dan selesa hotel ni. First time duduk hotel yang nak naik kena pakai kad akses. Sebelum ni kalo masuk hotel takde kad , aku selamba je naik. Kali ni tekan-tekan tak mau pegi, konon nak ikut tangga, tapi tombol tak boleh buka, kecuali kena pi lobi minta bantuan hotel. Sabo yo la. Amik gambo sikit-sikit tim Summit buat preparation untuk workshop besok.

Khamis - 19 Jan 2017
1st Day workshop EMG di FTK (Fakulti Teknologi Kejuruteraan) UTEM Melaka. Benda EMG ni secara teori aku faham la sikit-sikit, cuma bab matematik dan sains nya tak reti nak digest, jadi aku bantu la apa yang patut. Kehadiran hari ni dari staf FTK dan student nya.

Jumaat - 20 Jan 2017
2nd Day workshop EMG berjalan lancar. Kehadiran harini bertambah oleh peserta PERKESO. Ada brader badan sado ni memang banyak pertanyaan. Last2 dia berminat dengan produk MYON , padahal kita dok demo produk DELSYS. Huhu. Tak tahu la, jadi beli ke tak. Gaya macam bersungguh. Setel workshop , kitorang terus gerak ke KL untuk destinasi bajet seterusnya - Langkawi. Bos Hafiz & Azman tak ikut.

2nd trip di rumah Bos Lan , Pokney dan Ayie pong sampai untuk join the trip. Dapat berita Yazid & Rohim tak dapat follow. Masing2 dengan cabaran masing2. Hurmmm.

Sabtu - 21 Jan 2017
Sampai Kole Perlih jam pukul 6 , terus subuh dan siap untuk naik feri ke Langkawi. Si Madi & Zari sampai lambat. Sebab naik bas slow mo. Terpaksa la kome beli tiket baru. Sampai je homestay, letak beg, terus menuju ke Skytrek Langkawi. Aktiviti yang agak mencabar. Panjat tangga , panjat tali jaring spider web , pijak papan bergayut , naik flying fox. Gayat tapi kita control nervous tu dengan cara fokus ke depan. Alhamdulillah semua berjaya selesaikan dengan baik. Kat homestay ada swimming pool, dapatla train balik renang. Berterabur sebab lama tak praktis. Malam makan burger bako, kat EE Burger. ambience kurang cantik sebab bau longkang. Tapi aku tengok semua pun hidung dah kebal kot, pasal nak layan bola. Haha

Ahad - 22 Jan 2017
Aktiviti harini naik boat ke Pulau Beras Basah (Tempat Pelancong Berjemur) , Pulau Singa Besar (Tempat Bagi Helang Makan) dan Pulau Dayang Bunting (Tempat Pelancong Mandi Tasik Ayer Tawar dok ada kat tengah laut). Masa boat belayar tu (aku tak sure words yang sesuai, sebab boat tak pakai layar, haha) ombak tinggi dan menghempas boat, rasa terhentak buah pinggang. Mujur tak terbalik je. Fuhhh. Yang pasti , semua kat sini mahal. Air mineral biasa rm1 jadi rm3, maggi cup rm2 jadi rm4. Kalau lapar & berduit beli je la. Setel aktiviti terus naik feri ke jeti, dan siap untuk kembali ke KL.

So itulah minggu adventurous aku. Bawak lappy pong tak dan nak buat apa2 keje. Mungkin sebab feel tu takde, fokus pong lari ke lain. Haha. Sempat la curi-curi time untuk edit design Cheffyr dan layan video Tutorial Raja Kamil. Ok , back to work!